Tuesday, August 14, 2012

Covrigi unsi cu galbenus de ou



Timp de preparare

1 ora si 45 de minute (complexitate medie)

Ingrediente

200 ml apa calda
60 gr unt topit
450 gr faina
7 gr drojdie
2 lingurite de sare
1 lingura de zahar
2 linguri bicarbonat de sodiu
1 litru apa
                                 1 ou
                                 1 lingura ulei
                                 pentru decorat: sare grunjoasa, mac, susan, chimen etc


Mod de preparare



Intr-un bol se pune untul si se asteapta sa se topeasca. Apoi se amesteca cu apa si se adauga drojdia sarea, zaharul si faina. Se framanta bine si se lasa aluatul la crescut minim o ora.
Cand aluatul si-a dublat volumul, se pune pe masa de lucru, se mai framanta 2 minute, si apoi, se face un rulou, care se taie in jumatate. Fiecare jumatate se taie iar in jumatate......si tot asa pana se obtin 16 bucati de aluat.
Fiecare bucata se modeleaza sub forma unui rulou de grosimea unui deget. Se pune ruloul in forma de U, apoi se invarte de 2 ori la capete si se intorc capetele (forma de covrig). Se pot folosi mai multe modele ... depinde de imaginatia fiecaruia. 
Se lasa la crescut, timp in care se toarna litrul de apa intr-o oala mare cu cele 2 linguri de bicarbonat de sodiu (se poate folosi si praf de copt, insa covrigii nu vor avea acelasi gust si aspect). Oala se pune pe foc si se aduce la fierbere. Cand apa fierbe se pune cate un covrig in apa si se lasa 30 de secunde la fiert pe fiecare  parte. Se scot din apa cu o paleta si se pun pe o hartie. 
Apoi se pregateste o tava cu hartie de copt. Se aseaza covrigii, se ung cu galbenus (albusul se poate folosi la facut bezele) batut cu ulei si se pune sare grunjoasa sau mac sau chimen sau susan.
Se introduce tava in cuptorul incins la 250 grade, timp de 25-30 de minute. Cand se rumenesc suficient se scot din cuptor si se aseaza pe o farfurie.

Pofta buna!







No comments:

Post a Comment