Monday, September 24, 2012

Tarta cu mere, banane si nuci




Timp de preparare

1 ora si 30 de minute (complexitate medie)

Ingrediente

3 mere mari
3 banane
o cana nuci macinate
zahar dupa gust (100g zahar)
scortisoara dupa gust
1/2 esenta de rom
8 linguri cu varf de faina
1/3 plic unt
                                 50-60 ml apa rece
                                 1 ou
                                 2 linguri de lapte
                                 sare


Mod de preparare



Intr-un castron/bol se amesteca faina cu un praf de sare. Se adauga untul rece, taiat cubulete (rezultatul final nu va fi acelasi daca se va folosi margarina); treptat se toarna si apa. Ingredientele se framanta cu mana, pana cand aluatul devine consistent si nu se lipeste de mana (se mai adauga putina faina daca este necesar). Se rastoarna pe masa de lucru si se mai framanta un pic, fara sa se insiste mult. Se inveleste aluatul in folie alimentara si se da la rece pentru 30 de minute (aluatul poate rezista mai multe zile la frigider).
Merele se curata de coaja si se taie feliute subtiri sau se dau prin razatoare. Bananele se taie feliute subtiri si se amesteca cu merele. Se pun la calit cu zahar. Cand fructele s-au calit bine, se adauga scortisoara, esenta de rom si nucile macinate. Compozitia obtinuta se lasa sa se raceasca complet.
Se scoate aluatul din frigider si se imparte in 1/4 si 3/4. Din 3/4 din aluat se intinde o foaie potrivit de groasa. Aceasta se aseaza intr-o tava rotunda, pentru tarta. Se umple tarta cu mere,banane si nuci (compozitia fiind racita bine), iar din restul de aluat, se formeaza fasii ce se aseaza peste tarta,sub forma de grilaj.
Se unge tarta cu un galbenus de ou batut cu putin lapte. Tarta se da la cuptorul preincins si se coace la 190 de grade, pana cand devine rumena.

Pofta buna!





No comments:

Post a Comment