Saturday, January 5, 2013

Cozonac pufos


Timp de preparare

3 ore si 30 de minute (complexitate medie)

Ingrediente

- pentru 2 cozonaci:
1kg faina
2 pliculete drojdie uscata /1 pachetel de 50g de drojdie
250g zahar
500ml lapte
200g unt topit
5 galbenusuri
1 lingurita rasa de sare
                                 coaja rasa de la o lamaie
                                 2 esente de rom sau vanilie
                                 4 pliculete de zahar vanilinat
                                 - pentru umplutura cu nuca sau alune de 
                                  padure si rahat:
                                 250g nuca macinata sau alune de padure macinate
                                 4 linguri lapte
                                 5 linguri cu varf zahar tos
                                 2 esente de rom sau vanilie
                                 1 lingura cu varf de cacao
                                 rahat (cantitatea variaza dupa preferinte)
                                 - pentru uns cozonacii:
                                 1 galbenus crud
                                 30ml lapte
                                 2 linguri de zahar 

Mod de preparare


Intr-un ibric mai mare se pune laptele la fiert. Cand  laptele este cald, se adauga zaharul, pliculetele de zahar vanilinat si se amesteca totul pana la dizolvarea zaharului.
Se ia un castron in care se va pregati maiaua. Se pun urmatoarele ingrediente: o mana de faina, drojdia si cateva linguri din laptele amestecat deja cu zaharul si vaniliile. Se amesteca ingredientele pana se formeaza o pasta - aluat, se pudreaza cu faina si se lasa la dospit, intr-un loc caldut,  20 minute.
Intr-un alt castron se pun galbenusurile, se adauga un praf de sare si se amesteca. Peste galbenusuri se adauga coaja rasa de lamaie si se amesteca din nou pana la omogenizare.
Intr-un vas mare se cerne de 2-3 ori faina , se adauga maiaua care intre timp a crescut; se adauga galbenusurile frecate cu sare si coaja rasa de lamaie, laptele in care s-a dizolvat zaharul si zaharul vanilat si in final se adauga si esentele de rom sau vanilie dupa caz. Ingredientele se amesteca pana se obtine un aluat, dupa care se toarna putin cate putin unt (topit in prealabil) si se framanta pana se incorporeaza de tot; procedeul se repeta pana se incorporeaza tot untul topit. Se framanta aluatul bine, timp de 30 minute.
Dupa ce aluatul a fost framantat bine de tot, se presara un praf de faina, se pune un servet curat de panza peste el si se lasa la crescut 1 ora si jumatate intr-un loc caldut.
Intr-un castron se pune nuca macinata sau alunele de padure macinate, se adauga cacao, zahar, esentele de rom sau vanilie, laptele si se amesteca, pana la omogenizare.
Dupa ce timpul de dospit a expirat, pe suprafata de lucru se intinde o pelicula subtire de ulei si se rastoarna aluatul. Se imparte aluatul in cinci parti egale. Se ia prima parte din aluat, se intinde o foaie, se presara peste ea umplutura de nuca sau alune, rahatul si se ruleaza. Procedura se repeta pentru celelalte patru parti din aluat. Se impletesc in doua si in trei  rulouri umplute si se pun in tavi pentru cozonac,  tapetate cu unt sau ulei.
Cozonacii se lasa la crescut pentru 40 minute, la loc caldut, fara curent. Dupa ce cozonacii au crescut, se ung cu un galbenus de ou amestecat cu putin lapte, si se presara cu zahar.
Cozonacii se introduc in cuptorul preincalzit, timp de 40-45 minute, dupa care se scot din cuptor si se acopera cu un prosop curat.


Pofta buna!














No comments:

Post a Comment