Sunday, March 17, 2013

Pateu din ficatei de pui




Timp de preparare

1 ora (complexitate redusa)

Ingrediente

350g de ficatei de pui
1 galbenus de ou crud
1 galbenus de ou fiert
1/2 lamaie 
150ml de ulei
1 lingurita mustar
sare


Mod de preparare


Se spala ficatul si se pune intr-o craticioara. Se acopera cu apa, care sa depaseasca ficatul cu 2-3 degete, si se adauga o lingurita de sare. Ficatul se fierbe pana e complet patruns - 20-30 de minute, la foc potrivit. Cu o lingura, se ia spuma formata la suprafata apei.
Galbenusurile se amesteca/piseaza intr-un bol cu un praf de sare. Se adauga si lingurita de mustar si se mixeaza. Treptat se adauga zeama de la jumatate de lamaie si uleiul, mixand incet.
Dupa ce ficatul a fiert, se aleg zgarciurile. Ficatul se pune in robot/blender si se mixeaza timp de 1-2 minute. Apoi, ficatul mixat se amesteca cu o lingura sau doua de apa in care a fiert. Se adauga si 3 linguri de maioneza si se omogenizeaza compozitia. La nevoie se mai adauga sare sau lamaie.


Pofta buna!








Melcisori cu mere




Timp de preparare 

45 de minute (complexitate redusa)

Ingrediente

1 foaie aluat foietaj
1/2 cana de zahar
2 lingurite rase de scortisoara
2 plicuri de zahar vanilat
1 mar mare



Mod de preparare


Se ia aluatul si se intinde pe masa de lucru; se presara cu jumatate din cantitatea de zahar si o lingurita rasa de scortisoara. Marul se curata si se da pe razatoarea mare. Se amesteca cu restul de zahar si cu o lingurita rasa de scortisoara.
Compozitia de mar se intinde pe foaia de aluat foietaj. Se ruleaza aluatul de la un capat la altul. Cu un cutit, se taie fasii de 2 cm, si se aseaza intr-o tava, tapetata cu foaie de copt. Peste melcisori se presara zaharul vanilat.
Tava se da la cuptorul preincins, la 200 de grade, timp de 20-25 de minute. Melcisorii se lasa in tava, pana se racesc, pentru a nu se lipii unii de altii.


Pofta buna!






Sunday, March 10, 2013

Mucenici - Bradosi




Timp de preparare

1 ora si 45 de minute

Ingrediente

- pentru aluat: 500g de faina
              2 oua
              70g de zahar
              250ml lapte caldut
              25g drojdie proaspata (1 pliculet drojdie uscata)
              30ml de ulei
              1 lingurita coaja de lamaie rasa
              1 esenta de vanilie
                                              un praf de sare
                               - pentru sirop: 200ml apa
                                              80g de zahar
                                              1 lingurita coaja de portocala rasa
                                              1 esenta de vanilie
                               - pentru decor: 100g de miere
                                              1oog de nuca macinata

Mod de preparare


Intr-un bol se inmoaie drojdia cu 3 linguri de lapte, o lingura de zahar si o lingura de faina. Se amesteca bine pana se obtine un amestec omogen. Maiaua se lasa sa se odihneasca timp de 10 minute.
Se ia un vas mai mare, in care se toarna toate incredientele pentru aluat, impreuna cu maiaua. Se framanta bine, timp de 20 de minute, pana se obtine un aluat omogen. Aluatul se acopera cu un prosop curat si se lasa sa creasca timp de o ora,intr-un loc caldut, ferit de curent.
Cand aluatul a crescut, se scoate din vas si se aseaza pe masa de lucru. Se mai framanta un pic, pentru a se scoate aerul format inauntrul sau. Aluatul se imparte in 6-8 parti egale. Fiecare parte se intinde intr-un snur (de aproximativ 50-70cm), pe care fie se impleteste in doua, formandu-se astfel o bratara care se rasuceste, pentru a forma un opt, fie se rasuceste la ambele capete in sens invers, formandu-se doi melci.
Mucenicii se aseaza pe o tava, tapetata cu foaie de copt si se lasa 10 minute la crescut. Se ung apoi cu ou si se dau la cuptorul preincins,la 190 de grade, timp de 20-30 de minute (pana devin aurii).
Intre timp se pune la fiert apa pentru sirop. Se adauga zaharul, coaja rasa de portocala si esenta de vanilie. Se lasa siropul la fiert timp de 5 minute.
Cand bradosii sunt gata, se scot din cuptor, se aseaza intr-o tava, se insiropeaza si se lasa timp de 5-10 minute sa se odihneasca, timp in care siropul intra in opturi. Se ung cu miere si se presara cu nuca macinata.


Pofta buna!