Timp de preparare
1 ora si 45 de minuteIngrediente
- pentru aluat: 500g de faina2 oua
70g de zahar
250ml lapte caldut
25g drojdie proaspata (1 pliculet drojdie uscata)
30ml de ulei
1 lingurita coaja de lamaie rasa
1 esenta de vanilie
un praf de sare
- pentru sirop: 200ml apa
80g de zahar
1 lingurita coaja de portocala rasa
1 esenta de vanilie
- pentru decor: 100g de miere
1oog de nuca macinata
Mod de preparare
Intr-un bol se inmoaie drojdia cu 3 linguri de lapte, o lingura de zahar si o lingura de faina. Se amesteca bine pana se obtine un amestec omogen. Maiaua se lasa sa se odihneasca timp de 10 minute.
Se ia un vas mai mare, in care se toarna toate incredientele pentru aluat, impreuna cu maiaua. Se framanta bine, timp de 20 de minute, pana se obtine un aluat omogen. Aluatul se acopera cu un prosop curat si se lasa sa creasca timp de o ora,intr-un loc caldut, ferit de curent.
Cand aluatul a crescut, se scoate din vas si se aseaza pe masa de lucru. Se mai framanta un pic, pentru a se scoate aerul format inauntrul sau. Aluatul se imparte in 6-8 parti egale. Fiecare parte se intinde intr-un snur (de aproximativ 50-70cm), pe care fie se impleteste in doua, formandu-se astfel o bratara care se rasuceste, pentru a forma un opt, fie se rasuceste la ambele capete in sens invers, formandu-se doi melci.
Mucenicii se aseaza pe o tava, tapetata cu foaie de copt si se lasa 10 minute la crescut. Se ung apoi cu ou si se dau la cuptorul preincins,la 190 de grade, timp de 20-30 de minute (pana devin aurii).
Intre timp se pune la fiert apa pentru sirop. Se adauga zaharul, coaja rasa de portocala si esenta de vanilie. Se lasa siropul la fiert timp de 5 minute.
Cand bradosii sunt gata, se scot din cuptor, se aseaza intr-o tava, se insiropeaza si se lasa timp de 5-10 minute sa se odihneasca, timp in care siropul intra in opturi. Se ung cu miere si se presara cu nuca macinata.
No comments:
Post a Comment