Monday, April 1, 2013

Pasca cu branza dulce




Timp de preparare

2 ore si 20 de minute (complexitate mare)

Ingrediente

- pentru aluat:  500g faina
                      110ml apa calduta
                      110ml lapte caldut
                      80g unt topit
                      130g zahar tos
                      1 plic drojdie uscata / 24g drojdie proaspata
                      2 galbenusuri
                      un praf de sare
                                                       coaja de lamaie rasa
- pentru umplutura:  250g branza dulce de vaca
                                                       1 pliculet zahar vanilinat
                                                       
1 fiole esenta de rom
                                                       coaja de lamaie rasa
                                                       10g gris
                                                       25g faina
                                                       zahar tos dupa gust
                                                       2 oua

Mod de preparare


Se amesteca branza dulce de vaca intr-un castron, se adauga zaharul tos, esenta de rom, zaharul vanilinat, coaja de lamaie, ouale. In compozitia rezultata se adauga grisul si faina si se mixeaza cu
telul, pana se omogenizeaza compozitia. Umplutura se da la frigider, pana va fi gata aluatul.
Intr-un bol mare se pun toate ingredientele pentru aluat, incepand cu faina. Se framanta ingredientele, timp de 20-30 minute, pana se obtine un aluat care nu se lipeste. Aluatul se acopera cu un prosopel curat si se lasa la dospit intr-un loc caldut, pentru 1 ora.
Dupa ce aluatul a dospit, se rastoarna pe suprafata de lucru (unsa, in prealabil cu o pelicula fina de ulei) si se imparte aluatul in 4 parti egale.
Din doua parti se face o pasca rotunda: dintr-o bucata se face o foaie rotunda ca tava de copt, aluatul se intinde cu mana, nu cu sucitorul. Cealalta jumatate de aluat se imparte in trei parti egale, care se ruleaza fiecare in parte, intre suprafata de lucru si podul palmelor pana se obtin 3 rulouri lungi, care se impletesc.Impletitura rezultata se pune in tava tapetata, peste foaia de aluat, de jur imprejur, ca un cerc. In mijloc se pune jumatate de umplutura.. Se unge cu galbenus de ou si se lasa la crescut timp de 30 de minute.
Din celalalte doua parti de aluat se face o pasca in forma de cozonac: fiecare bucata de aluat se intinde cu mana pe masa de lucru si se umple cu umplutura. Apoi, cele 2 rulouri se impletesc si se pun in tava de copt. Se unge cu galbenus de ou si se lasa la crescut timp de 30 de minute.
Tavile se lasa la cuptorul preincins, la 180 de grade,timp de 40-45 de minute.

Pofta buna!