Sunday, August 26, 2012

Tiramisu




Timp de preparare

45 de minute (complexitate redusa)

Ingrediente

2 oua
1 plic de spuma de frisca
500 g crema Mascarpone
250 g piscoturi
3 linguri de zahar
1/3 esenta de rom sau de migdale
o cana de cafea neagra (fara zahar)
un varf de lingurita de sare


Mod de preparare



Se separa albusurile de galbenusuri. Intr-un bol, se bat albusurile spuma iar apoi se incorporeaza spuma de frisca.
Separat, intr-un alt bol, se mixeaza galbenusurile cu zaharul si cu un varf de lingurita de sare. Treptat se incorporeaza crema Mascarpone. Se pune si esenta de rom sau de migdale - depinde foarte mult de gust, preferandu-se romul in locul migdalelor. Se adauga si albusurile mixate cu spuma de frisca si se amesteca pana la omogenizarea compozitiei.
Se pregateste forma in care se doreste sa se faca tiramisu. Pe fundul formei se aseaza un strat de piscoturi inmuiate in cafeaua racita (piscoturile nu trebuie insiropate prea tare, pentru ca piscoturile isi pierd textura). Peste piscoturi se aseaza 1/2 din crema preparata si se uniformizeaza cu o spatula. Se aseaza al doilea strat de piscoturi inmuiate in cafeaua racita, peste care se pune restul de crema. Se uniformizeaza crema.
Tiramisu se lasa in frigider, timp de 5-6 ore. Inainte de servire, se garniseste cu cacao amara - pentru un gust delicios!

In trecut Tiramisu se mai numea Bagatela Toscana si a fost preparat pentru prima data in Siena, o localitate din Italia. Tiramisu este un desert italienesc,  tirami sù insemnand ridica-ma! 

Pofta buna!




Piept de curcan cu orez




Timp de preparare

45 de minute (complexitate redusa)

Ingrediente

1/3 piept de curcan
4 linguri de orez 
1 cana apa
1 ceapa
5 linguri de apa
20 g unt
1 lingurita patrunjel tocat
2 linguri iaurt
                                 1 varf de lingurita de curry
                                 piper
                                 sare


Mod de preparare



Se portioneaza pieptul de curcan pentru doua fripturi. Se condimenteaza cu sare si piper si se lasa sa se odihneasca pentru 20 de minute.
Intre timp, se curata ceapa si se taie marunt. Se pune untul la topit intr-o tigaie/oala mica, iar apoi se adauga 3/4 din ceapa tocata si lingurile de orez. Se caleste, timp de 5 minute, ceapa impreuna cu orezul, iar apoi se adauga o cana de apa si se amesteca timp de 10 minute.
Se ia pieptul de curcan si se frige intr-o tigaie incinsa bine, 3-4 minute, pe fiecare parte.
Intr-o oala mica se pune 1/4 din ceapa tocata peste care se toarna cele 5 linguri de apa. Ceapa se fierbe timp de 5-7 minute, iar apoi se adauga iaurtul si se condimenteaza cu curry, sare si piper. Se amesteca bine sosul timp de 3 minute dupa care se adauga si patrunjelul tocat.

Pofta buna!







Tuesday, August 21, 2012

Supa austriaca de clatite (Frittatensuppe)




Timp de preparare

1 ora (complexitate medie)

Ingrediente

3 cepe mici
3 cuisoare (se poate si fara)
1 lingura patrunjel tocat (se poate si fara)
1 legatura zarzavat de supa
1 foaie de dafin
3-4 linguri de rondele de ceapa verde
50 g faina
1 ou
                                100 ml lapte
                                10 g unt
                                20 ml ulei
                                piper
                                sare


Mod de preparare



Legumele (in afara de rondelele de ceapa verde) se curata, se spala si se taie cubulete. Se pun la fiert impreuna cu uleiul si foaia de dafin, timp de 30 de minute, la foc potrivit.
Intre timp, intr-un bol se amesteca cu ajutorul unui tel, oul cu untul si cu laptele, treptat adaugandu-se faina. Se sareaza, se pipereaza si se lasa sa se odihneasca timp de 10 minute.
Intr-o tigaie de teflon se coc clatitele pe rand. Apoi se ruleaza si se taie in fasii subtiri.
Dupa ce au trecut 30 de minute, se potriveste supa de sare si piper. Se strecoara legumele (care pot fi folosite in prepararea Clatitelor sarate umplute) si se lasa in oala doar supa clara, in care se adauga clatitele taiate fasii, rondelele de ceapa verde si lingura de patrunjel.
(Austriecii folosesc clatilele si in alte supe, datorita fasiilor aurii, rumenite pe alocuri)

Pofta buna!





Snitel din piept de curcan




Timp de preparare

1 ora (completitate medie)

Ingrediente

1/3 piept de curcan
1ou
100 ml lapte
1 lingura de suc de rosii
60 g faina
1/2 cana de ulei
piper
sare


Mod de preparare



Se ia pieptul de curcan si se taie felii pe lungimea fibrelor. Fiecare felie se bate cu batatorul de carne pe un fund de lemn, pana cand  se subtiaza. Snitelele se presara cu sare si piper si se lasa sa se odihneasca timp de 10 - 15 minute. 
Intr-un bol se amesteca cu telul oul cu laptele si cu sucul de rosii. Treptat se adauga faina si se condimenteaza dupa gust cu sare si piper. Se pregateste o farfurie in care se pune putina faina. 
Se pune pe foc  o tigaie mare, in care s-a pus sa se incinga uleiul. Cand grasimea este bine incinsa, se ia pe rand cate o felie de snitel, se bate in faina, se inmoaie bine in amestecul cu ou, lapte, suc de rosii, faina si condimente, si se pune imediat in tigaie. Se rumeneste snitelul frumos pe ambele parti. Focul trebuie sa fie potrivit astfel incat snitelele sa nu se arda, ci sa fie bine patrunse de caldura.

Pofta buna!









Clatite sarate umplute



Timp de preparare

1 ora (complexitate redusa)

Ingrediente

1 ou
50 g de faina
100 ml lapte
10 g unt
1/3 piept de curcan
5 ciuperci potrivite
1 ceapa 
1/3 ardei gras
                                2 catei de usturoi
                                1 morcov
                                3 linguri de iaurt sau smantana
                                piper
                                sare

Mod de preparare


Se iau legumele - ciupercile, ceapa. ardeiul gras, usturoiul si morcovul - se curata, se spala si se pun la fiert 30 de minute la 180 de grade. Se ia pieptul de curcan se spala si se pune la fiert, tot 30 de minute la 180 de grade, cu un varf de lingurita de sare. 
Dupa ce s-au fiert, legumele si pieptul de curcan se taie cubulete, se condimenteaza cu sare si piper si se amesteca cu lingurile de iaurt/smantana.
Intr-un bol se amesteca cu telul oul cu untul moale. Se adauga treptat laptele si faina si se sareaza si se pipereaza dupa gust. 
Intr-o tigaie de teflon se coc clatitele pe rand (se pune un pic mai multa compozitie in tigaie decat la clatitele dulci) si se aseaza pe o farfurie. 
Se ia pe rand cate o clatita, se umple cu amestecul obtinut din legume si iaurt sau smantana, se ruleaza si se aseaza pe un platou spre a fi servite.

Pofta buna!







Sunday, August 19, 2012

Piept de curcan umplut



Timp de preparare

1 ora si 30 de minute (complexitate medie)

Ingrediente

1/3 piept de curcan
1 ceapa verde
1/3 ardei gras
1 rosie mica
2 felii de sunca - la alegere
2-3 felii de cascaval
piper
sare


Mod de preparare



Se ia pieptul de curcan si se portioneaza in 4 fasii. Fiecare fasie se bate pe ambele parti pana devine subtire. Se condimenteaza cu sare si piper si se pun in frigider timp de 10 - 15 minute.
Ceapa verde, ardeiul gras si rosia se spala si se taie marunt. Se taie si feliile de sunca si feliile de cascaval.
Se scoate pieptul de curcan din frigider si fiecare fasie se umple cu ceapa verde, rosie, ardei gras, sunca si cascaval. Se ruleaza si se fixeaza cu scobitori.
Rulourile se pun intr-o tigaie incinsa la 150 de grade si se rumenesc bine pe fiecare parte, timp de 10 minute.
Dupa trecerea acestui timp se iau rulourile din tigaie, li se scot scobitorile si se aseaza pe un platou. 
Pieptul de curcan umplut se poate servi cu garnitura de cartofi prajiti, piure de cartofi, salata verde etc.

Pofta buna!







Tuesday, August 14, 2012

Paste picante cu pulpa de pui



Timp de preparare

1 ora (complexitate redusa)

Ingrediente

320 ml apa
200 g paste subtiri
2 pulpe de pui
3 linguri ulei de masline
1 morcov
1/2 ardei gras
1 rosie mica
1 ceapa mica
                                1 ardei rosu iute (sau se poate folosi 1 lingura cu piper)
                                1 lingurita curry
                                1/2 lingurita de sare


Mod de preparare



Se iau pulpele de pui, se scoate pielea si se taie in doua. Se cresteaza si se condimenteaza cu sare si piper. Apoi, se prajesc intr-o cratita  cu o lingura de masline si se aseaza pe o farfurie.
Legumele - morcovul, ardeiul gras, rosia, ceapa si ardeiul iute - se spala si se rad pe razatoarea mica.
Intr-o cratita se fierbe apa si se pun pastele. Cand apa a scazut la jumate, se adauga toate legumele, alaturi de piper, curry si sare. Se amesteca in continuu, pana cand scade apa. Se adauga si cele 2 linguri de ulei si se mai tine pe foc inca 2-3 minute.
Pastele se servesc fierbinti cu o pulpa de pui!

Pofta buna!








Parjoale



Timp de preparare

1 ora (complexitate redusa)

Ingrediente

500 g carne tocata de vita amestecata cu carne de porc
50 g pesmet
1 felie de paine 
2 linguri de lapte
2 morcovi potriviti
1 ceapa mare
2 catei de usturoi
1/2 legatura de patrunjel
                                 1/2 legatura de marar
                                 sare si piper dupa gust


Mod de preparare



Se spala legumele si verdeturile iar apoi se toaca marunt. Felia de paine se inmoaie in cele 2 linguri de lapte.
Carnea tocata se amesteca cu ceapa, morcovii, usturoiul si verdeata, la care se adauga painea inmuiata in lapte, piperul, sarea si ouale.
Compozitia astfel obtinuta se portioneaza si se modeleaza in forme rotunde si plate. Acestea se trec prin pesmet si se prajesc in ulei incins, pe ambele parti, pana se rumenesc.
Se servesc pe un platou, insotite de diferite garnituri.

Pofta buna!






Gogosi



Timp de preparare

2 ore (complexitate medie)

Ingrediente

1 kg faina
1/2 l lapte caldut
3/4 plic de drojdie
250 g zahar
2 oua
1 lingura de coaja de lamaie rasa
1 plic zahar vanilat
un varf de lingurita de sare


Mod de preparare



Intr-un bol se amesteca toate ingredientele si se framanta bine timp de 20 de minute. Apoi,  aluatul se acopera cu un prosop uscat si se lasa la dospit, intr-un loc caldut, timp de o ora.
Cand aluatul si-a dublat volumul, se intinde pe masa de lucru, intr-o foaie de aproximativ 3 mm grosime si se taie cu ajutorul unui pahar. Rondelele se lasa 15 minute la caldura sa se odihneasca.
Se iau rondelele cu o spatula si se pun la prajit intr-o cratita cu ulei incins. Dupa ce gogosile au prins o culoare aurie, se scot pe o tava/farfurie pe care se pune un servetel absorbant (ajuta la eliminarea surplusului de ulei).
Se tavalesc prin zahar pudra si se aseaza intr-un castron. Se servesc cu un pahar de lapte rece!

Pofta buna!








Covrigi unsi cu galbenus de ou



Timp de preparare

1 ora si 45 de minute (complexitate medie)

Ingrediente

200 ml apa calda
60 gr unt topit
450 gr faina
7 gr drojdie
2 lingurite de sare
1 lingura de zahar
2 linguri bicarbonat de sodiu
1 litru apa
                                 1 ou
                                 1 lingura ulei
                                 pentru decorat: sare grunjoasa, mac, susan, chimen etc


Mod de preparare



Intr-un bol se pune untul si se asteapta sa se topeasca. Apoi se amesteca cu apa si se adauga drojdia sarea, zaharul si faina. Se framanta bine si se lasa aluatul la crescut minim o ora.
Cand aluatul si-a dublat volumul, se pune pe masa de lucru, se mai framanta 2 minute, si apoi, se face un rulou, care se taie in jumatate. Fiecare jumatate se taie iar in jumatate......si tot asa pana se obtin 16 bucati de aluat.
Fiecare bucata se modeleaza sub forma unui rulou de grosimea unui deget. Se pune ruloul in forma de U, apoi se invarte de 2 ori la capete si se intorc capetele (forma de covrig). Se pot folosi mai multe modele ... depinde de imaginatia fiecaruia. 
Se lasa la crescut, timp in care se toarna litrul de apa intr-o oala mare cu cele 2 linguri de bicarbonat de sodiu (se poate folosi si praf de copt, insa covrigii nu vor avea acelasi gust si aspect). Oala se pune pe foc si se aduce la fierbere. Cand apa fierbe se pune cate un covrig in apa si se lasa 30 de secunde la fiert pe fiecare  parte. Se scot din apa cu o paleta si se pun pe o hartie. 
Apoi se pregateste o tava cu hartie de copt. Se aseaza covrigii, se ung cu galbenus (albusul se poate folosi la facut bezele) batut cu ulei si se pune sare grunjoasa sau mac sau chimen sau susan.
Se introduce tava in cuptorul incins la 250 grade, timp de 25-30 de minute. Cand se rumenesc suficient se scot din cuptor si se aseaza pe o farfurie.

Pofta buna!







Friday, August 10, 2012

Pulpe de pui cu miere si cartofi prajiti



Timp de preparare

45 de minute (complexitate redusa)

Ingrediente

3 pulpe de pui
9 cartofi potriviti
3 linguri de miere
3 linguri de visinata
1 lingura de seminte de susan
2 linguri de ulei de masline
2 linguri de zeama de lamaie
sare
                                 piper


Mod de preparare



Se scoate pielita de pe pulpele de pui, se spala ,se taie fiecare pulpa in doua si se cresteaza. Pulpele se scurg de apa si se pun intr-un bol/castron si se condimenteaza cu sare, piper, zeama de lamaie si ulei de masline.
Intr-un ibric se pun pe foc mediu - mierea, visinata, semintele de susan. Cand compozitia devine lichida, se toarna peste pulpe si se lasa 20 de minute.
Intre timp, se curata cartofii si se taie fasii. Intr-o tigaie se toarna ulei si se pun cartofii taiati. Cand se rumenesc, se scot si se aseaza pe farfurie.
Intr-o alta tava se pun pulpele de pui din bol/castron, peste care se toarna si compozitia in care au stat. Cand se rumenesc se scot si se aseaza pe farfurie, langa cartofi.

Pofta buna!




Tuesday, August 7, 2012

Varza calita cu cotlet de porc



Timp de preparare

2 ore (complexitate medie)

Ingrediente

4 cotlete de porc
1 varza mica
1 ardei gras mic
2 rosii mari
2 linguri bulion
1 ceapa 
4 linguri ulei
sare
                                 piper
                                 marar
                                 2 foi de dafin


Mod de preparare



Varza se curata de primele frunze, se spala si se taie fidea. Se pune intr-un bol, se presara cu sare si se amesteca. Ardeiul se taie solzisori si se pune peste varza.
Ceapa se curata si se taie fidea .Se pune intr-o tava, la calit, cu o lingura de ulei. Rosiile se spala, se curata de pielita, se taie cubulete si se adauga peste ceapa. Dupa 5-10 minute se adauga si lingurile de bulion. Se condimenteaza si se mai lasa 2-3minute pe foc.
Intr-un alt bol se pune varza cu ardeiul, mararul, foile de dafin, peste care se toarna ceapa calita cu rosiile si cu bulionul. Se amesteca bine si se mai condimenteaza daca este cazul. Compozitia se toarna intr-o tava.
Intr-o cratita se frig cotletele, condimentate cu  sare si piper si cu o lingura de ulei. Cand incep sa se prajeasca se iau de pe foc si se pun peste varza. Se adauga 2 cani de apa si restul de linguri de ulei si se baga la cuptor, la 180 de grade, timp de o ora si jumate. (Se poate servi cu mamaliga calda)

Pofta buna!





Salata de vinete cu maioneza



Timp de preparare

1 ora si 30 de minute (complexitate redusa)

Ingrediente

4 vinete
2 oua
3/4 linguri de zeama de lamaie
10 linguri ulei
1 ceapa mare
sare 
piper


Mod de preparare



Se pune intr-o tava foaie de copt. Se spala vinetele, se inteapa (ca sa nu pocneasca) si se baga la cuptor, la  180/190 de grade, timp de 40-50 minute. 
Intre timp se fierbe un ou si se raceste. Se foloseste doar galbenusul, care se piseaza cu un praf de sare. Se adauga si gabenusul crud (cu albusul crud se pot face niste bezele delicioase) si se amesteca. Treptat, se adauga lingurile de ulei si de zeama de lamaie. Cand amestecul a devenit o pasta, se acopera cu o folie si se baga la frigider. Maioneza se poate face si inlocuind galbenusul crud cu 1/2 de mustar.
Ceapa se spala si se toaca marunt.
Dupa aproximativ o ora,se scot vinetele din cuptor si se scoate miezul, folosind o lingura de lemn. Se lasa sa se scurga bine (vinetele se pot lasa si o ora la scurs - depinde de timpul avut la dispozitie) si se toaca marunt cu un cutit din lemn (pentru a nu se innegri). 
Se adauga maioneza, ceapa tocata si se condimenteaza cu sare si piper.
Salata se pune intr-un bol si se orneaza.

Pofta buna!




Friday, August 3, 2012

Bezele cu nuca


Timp de preparare

1 ora (complexitate redusa)

Ingrediente

2oua
1 cana de zahar
3/4 cana de nuca macinata


Mod de preparare



Intr-un vas se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat cu mixerul la viteza mare,pana se obtine o spuma. Treptat, se adauga zaharul. Se mixeaza pana ce compozitia se intareste. Apoi, cu o lingura de lemn, se adauga nuca macinata.

Se intinde pe o tava hartie pergament, pe care se pun gramajoare de compozitie (se foloseste lingurita), la o distanta potrivita. Se introduc in cuptorul incins la o temperatura de 130 grade, timp de 30-40 de minute.

Pofta buna!