Sunday, July 29, 2012

Piept de pui la cuptor cu legume


Timp de preparare

1 ora si 30 de minute (complexitate medie)

Ingrediente

300g piept de pui 
1 ceapa
2 morcovi
1 ardei gras
200g ciuperci taiate si fierte
3 cartofi
5 linguri de sos de rosii
5 linguri cascaval ras/parmezan
                                sare/piper/marar - dupa gust


Mod de preparare



Pieptul de pui se taie fasii medii si se condimenteaza cu sare si piper. Se inveleste in folie si se introduce in frigider.
Se curata ceapa, ardeiul gras, morcovii si cartofii. Ceapa si ardeiul gras se taie marunt, morcovii se taie rondele iar cartofii cubulete.
Intr-o tigaie, se pune o lingurita de ulei de masline, in care se caleste, timp de 5 minute, ceapa cu ardeiul gras. Apoi se toarne apa, cat sa acopere ceapa si ardeiul. Cand a scazut apa, se adauga ciupercile taiate si morcovii taiati rondele si se pune capacul.
Intr-un vas/bol, se pune sosul e rosii, diluat cu putina apa. Se condimenteaza dupa gust cu sare si piper. Sosul se toarna in tigaie, peste ceapa, ardei, ciuperci si morcovi. Se amesteca bine si se lasa pe foc 10 minute.
Se scoate piptul de la frigider, iar intr-un vas de iena se pune un strat de sos cu ceapa, ardei, ciuperci, morcovi si un strat de cartofi taiati cubulete. Peste cartofi se da un praf de sare si se aseaza fasiile de piept de pui. Se revine apoi cu restul de sos cu ceapa, ardei, morcovi si ciuperci, restul de cartofi taiati cubulete. Peste cartofi se pune cascavalul sau parmezanul ras si mararul.
Se da la cuptor, la 180 de grade, timp de 50 de minute.

Pofta buna!




Friday, July 27, 2012

Prajitura cu mere


Timp de preparare

1 ora si 40 de minute (complexitate medie)

Ingrediente

3 oua
1 lingura de scortisoara
3 linguri de lapte
400g de zahar
500g de faina
200ml de ulei
100g de nuca pisata
3/4 plic plaf de copt
                                3 mere taiate fasii sau cubulete

Mod de preparare


Se curata merele de coaja si se taie fasii sau cubulete, in functie de preferinte, si se aseaza intr-un bol. Optional, se poate presara zahar pe deasupra - in acest caz se lasa la marinat pana cand se topeste zaharul.
Intr-un vas se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat cu mixerul pana se obrine o spuma. Treptat se adauga zaharul, galbenusurile cu un varf de sare si praful de copt stins in lapte fiert. Se incorporeaza uleiul si nu se mai foloseste mixerul.
Cu ajutorul unei linguri de lemn se adauga scortisoara, nuca pisata si faina. Dupa ce compozitia a fost amestecata bine, se toarna intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Se pun fasiile sau cubuletele de mere deasupra si se pune in cuptorul preincins, la 180 grade, timp de 30 de minute. Se scoate tava, se pudreaza cu zahar si se reintroduce la cuptor pentru inca 20-30 de minute.

Pofta buna!





Thursday, July 26, 2012

Prajitura cu caise

Timp de preparare

1 ora si 30 de minute (complexitate medie)

Ingrediente

5 oua
12 linguri de zahar
3/4 plic praf de copt
2-3 linguri de lapte
5 linguri de apa calduta
2-3 linguri ulei
5 linguri de faina
1 plic zahar vanilat
                                1/2 kg de caise

Mod de preparare


Se spala caisele, se indeparteaza samburii si se curata de pielita. Se pun pe o farfurie sau intr-un bol si se adauga 2 linguri de zahar. Se lasa la marinat pana cand se topeste zaharul.
Intr-un vas se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat cu mixerul la viteza mare, pana se obtine o spuma. Treptat, se adauga alternativ, restul de zaharul (10 linguri), lingurile de apa calduta si galbenusurile (care in prealabil au fost puse intr-un bol, presarate cu un varf de lingurita de sare). Dupa ce s-au inglobat bine galbenusurile in compozitie se adauga praful de copt stins in laptele fiert si zaharul vanilat. Se adauga lingurile de ulei si se amesteca bine cu mixerul. Cand se pun lingurile de faina in compozitie nu se mai foloseste mixerul, ci lingura de lemn, si se amesteca pana ce faina se inglobeaza bine in compozitie.
Compozitia se varsa intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si se pune in cuptorul preincins, la 180 de grade, timp de 10-15 minute. Apoi se scoate tava si se pun caisele. Tava se reintroduce in cuptor si se la sa inca 30-40 de minute.

Pofta buna!




Wednesday, July 18, 2012

Bezele


Timp de preparare

1 ora (complexitate redusa)

Ingrediente

2 oua
1 cana cu zahar



Mod de preparare


Intr-un vas se separa albusurile de galbenusuri (acestea din urma se pot folosi ca ingrediente pentru o alta reteta). Albusurile se bat cu mixerul la viteza mare,pana se obtine o spuma. Treptat, se adauga zaharul. Se amesteca pana ce compozitia se intareste.
Se intinde pe o tava hartie pergament, pe care se pun gramajoare de compozitie (se foloseste lingurita), la o distanta potrivita. Se introduc in cuptorul incins la o temperatura de 130 grade, timp de 30-40 de minute.

Pofta buna!